NÅR EN KUNSTNER FØDES

Dette indlæg er en introduktion og en ret særlig en af slagsen. Vi vil gerne præsentere jer for en ny blogger, en opdagelsesrejsende, en ægte kunstner og en underfundig historiefortæller. Han hedder Hans, er 14 år gammel, helt utrolig og vi er oven i købet så heldige at have ham som praktikant i denne uge.

Den 11. marts 2012 modtog vi denne søde mail fra unge Hans: “Kære I DO ART, Jeg er en dreng på 14 år, og jeg skal have praktik i dette år. Jeg har tænkt på praktik hos I DO ART, fordi jeg elsker bloggen og virkelig godt kunne tænke mig at deltage på en eller anden måde. Jeg ved dog ikke rigtigt, om jeres arbejdsplan er struktureret nok til at I kan have en som mig som assistent. Det er svært at forestille sig, hvad I laver omme bag ved bloggen. Jeg håber virkelig, det er muligt, fordi jeg virkelig kunne tænke mig en praktikplads, der har noget med kunst at gøre. Praktikken varer blot en uge og er i uge 19. Kærlige hilsner Hans Tietze.”

Da vi mødes med Hans Tietze for at underskrive praktikpapirerne og aftale lidt omkring, hvad ugen skal rumme, ender vi i en snak på over tre timer. I dette indlæg vil vi gerne forsøge at fortælle nogle af de historier, der gemmer sig i den velrejste bydrenges skattekiste af en kreativ hjerne.

 Hans Tietze | Fotos af Rikke Luna & Matias.

Hans Tietze | Fotos af Rikke Luna & Matias.

En ny ting hver dag
Rejsen starter i Berlin, hvor Hans bliver født d. 20. januar, 1998. Allerede 14 dage senere flytter den lille familie til byhuset på Frederiksbjerg i Aarhus, hvor de har boet indtil nu, dog med et lille års afstik til Liverpool da Hans gik i fjerde. De taler tysk med hinanden i hjemmet, for begge Hans’ meget akademiske forældre (moren er læge og faren en velfejret fysiker) stammer fra Tyskland. Med travle forældre sørger Hans for at holde sig godt beskæftiget. Kunstskole, basundervisning, moderne dans, film- og teaterklub, sammenspil og musicalprøver er bare nogle af de ting, som Hans bruger sine eftermiddage på, og da han i skolen fik valget mellem fransk eller ‘tidligt fri’ valgte han selvfølgelig at lære et ekstra sprog. Da han boede i Liverpool, gik han til japansk og tyrkisk, og i 2010 blev han junior-danmarksmester i livredning. Ja, det er ret nemt at glemme, at Hans ikke er ældre, end han er.

Zauber- und Tanzmusik für Hans
Hans inviterer os på besøg i det smalle hus med de uendelige muligheder, og vi går straks på opdagelse. På bordet i køkkenet ligger der to æbler, som skal med i tasken, en linoleumstrykt bjørn, en tyk bog om M.C. Escher, som Hans netop har fundet i den store bogreol i stuen, og en Rocky Horror Picture Show cd. Netop denne cd var han helt vild med som lille, og han elskede at danse og trylle til de noget makabre sange fra kultfilmens soundtrack.

  “Spøgelser er måske i virkeligheden helt sorte, men de er bare blevet fyldt med støv, fordi de er så gamle.”  – Hans.

“Spøgelser er måske i virkeligheden helt sorte, men de er bare blevet fyldt med støv, fordi de er så gamle.” – Hans.

Den bedste tegneven og en moster i Hamborg
Efter at have sat en kop rooibosté over, henter Hans sin kanin, Nimbus, ind fra haven. “Den er min bedste tegneven. Den hopper altid rundt omkring mig, når jeg sidder her i køkkenet og tegner.” Om det er i køkkenet, på værelset eller ude i byen; Hans tegner alle vegne, og hans tegninger og kreative udskejelser får lov til at pryde væggene i hele hjemmet, side om side med ting fra rejser og blandede finurligheder. En af rejsesouvenirerne er Karin, som er fundet i Malaysia “eller var det Singapore“. Den minder, ifølge Hans, mere om en drømme'dræber' end en drømmefanger, og den er helt sikkert hjemsøgt.

 “Drømmedræberen Karin”.

“Drømmedræberen Karin”.

 Kunstnermoster  Jenni Tietze ‘s fårehoved.

Kunstnermoster Jenni Tietze‘s fårehoved.

Al kunst i hjemmet er faktisk enten lavet af mig eller min moster.” Hans’ moster bor i Hamborg, og hun er en af grundene til, hvordan at interessen for kunst er opstået. Hun arbejder med mange forskellige medier og har f.eks. lavet det fårehoved, der møder en, når man træder ud på stueetagens toilet. Til sommer har Hans fået lov til at følge et af hendes kurser på det kunstakademi, hun underviser på, og på et tidspunkt håber han også på at kunne lave en udstilling med hende her i Aarhus.

 Nogle af Hans' mange tegninger og linoliumstryk-tests.

Nogle af Hans' mange tegninger og linoliumstryk-tests.

Underkæben fra en ræv hængende om halsen
Efter en kop te går vi op på første sal (Hans’ etage), og her åbner der sig et nyt skatkammer af kreative eksperimenter, mystiske samleobjekter og tegninger i bunkevis. “Hvis jeg finder et eller andet sjovt, er jeg bare nød til at lave det til en halskæde!” I dag har Hans underkæben fra en ræv hængende om halsen, som han selv har præpareret, – en proces han har lært af sin mormor.

 Væggen på Hans’ værelse med de udstoppede dyr og selvpræparerede kranier.

Væggen på Hans’ værelse med de udstoppede dyr og selvpræparerede kranier.

 Halskæden med kæben fra en ræv.

Halskæden med kæben fra en ræv.

 Flagermusen er en gave fra mormor ‘oma’.

Flagermusen er en gave fra mormor ‘oma’.

 Et udvalg af Hans’ andre hjemmelavede kæder. De hænger på en fisk, som han engang har fået af en tysk julemand, som, i følge Hans, lægger gaver i folks sko, hvis de har husket at pudse dem.

Et udvalg af Hans’ andre hjemmelavede kæder. De hænger på en fisk, som han engang har fået af en tysk julemand, som, i følge Hans, lægger gaver i folks sko, hvis de har husket at pudse dem.

Engang skulle 1.000 forsøgsrotter og -mus fragtes med et tog, men undervejs på rejsen slap dyrene løs, og da dørene gik op på endestationen myldrede de ud på perronen.” Hans fortæller en historie fra sin mormors tid som biologibogsillustrator. Desværre var mormors gamle tegninger umulige at finde i dag, men vi håber at de dukker op, og at der kan komme et indlæg ud af det senere.

  “En 150 år gammel plante. Den kræver ikke så meget ‘plejning’ og dens “børn” bor hos farmor i Berlin.”

“En 150 år gammel plante. Den kræver ikke så meget ‘plejning’ og dens “børn” bor hos farmor i Berlin.”

“Min jødeharpe, skitsebog og monotron er de tre ting, jeg altid har med mig.”
Hans’ etage rummer tre værelser: ‘medierummet’ eller ‘værelset med den gule madras’ (selvom madrassen nu er blå), søsteren Mias værelse, som i øjeblikket står tomt, da hun pt. er udvekslingsstuderende i Madrid, og Hans’ eget værelse. Han har masser af bøger, som han finder inspiration i, gang i masser af skøre kunstprojekter, bl.a. et hvor han har illustreret en tændstik’s proces fra udbrændt til helt intakt, og en kasse fyldt med origamifugle. “I Japan siger man, at når man folder 1000 origamifugle, er der en person, der bliver rask.” Hans' fætter var meget syg da han blev født, og derfor gik Hans i gang med det temmeligt omfattende projekt at folde fugle af gule post-it notes. “Jeg nåede dog kun til omkring 800, før han blev rask igen.

 Fra bogen “Der Verzauberte Blick,” som er en af Hans’ mange inspirationsbøger.

Fra bogen “Der Verzauberte Blick,” som er en af Hans’ mange inspirationsbøger.

 En tændstik’s proces fra udbrændt til helt intakt.

En tændstik’s proces fra udbrændt til helt intakt.

Historien om leopardpoten
I stuen, på øverste etage, hænger en hængekøje på tværs af rummet. Hans sætter sig op i hængekøjen og får øje på leopardpoten, der hænger hen over en af bjælkerne i loftet. Den har han fået af sin marokkanske onkel. “Min onkel arbejdede i politiet og konfiskerede ulovlige ting fra butikker. Selvom det er ulovligt at sælge, er det ikke ulovligt at forære den her slags ting væk, så han har givet mange i familien forskellige konfiskerede dyrepoter eller zebrahoveder i gave.” Hans fik poten i fødselsdagsgave for noget tid siden, men til at starte med var han nødt til at gemme den lidt væk. Den er også ret uhyggelig.

Efter nogle timer hjemme hos Hans med uendeligt mange nye historier, går vi derfra med et stort smil på læben og to vidunderlige linoleumstrykte ugler under armen. Tak for gaverne Hans, vi er beærede over at have dig som vores praktikant.

 Fotos af Rikke Luna & Matias.

Fotos af Rikke Luna & Matias.

Denne dreng rummer voldsomt mange historier, og vi lover for at dette kun er starten. Vi er umådeligt glade for at have Hans med på holdet, og vi håber, at i vil lade jer dykke ind i hans univers og tage godt imod denne vidunderlige perle.

Rikke Luna (f. 1988) og Matias Albæk-Falk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.