MIN OLDEMORS ARKIV

Jeg var otte år gammel, da min oldemor Else Margrethe døde i 1998. Jeg husker hende som en speciel dame, der talte på en ganske særlig affekteret måde og ofte bar en rødbrun, ulden hat, fordi hun frøs. Jeg husker også det lille rækkehus i Beder, hvor hun dyrkede kaktusplanter i hele vindueskarmens udstrækning. Til trods for at hun mestrede flere forskellige instrumenter, så lærte hun aldrig at ‘cikle’, og så var hun usædvanligt glad for mælkesnitter (hun spiste dog kun det hvide fyld, mens hun kaldte de mørkebrune kagestykker for ‘rugbrød’ og nægtede at have noget med dem at gøre).

Som ung besad min oldemor et udpræget talent for musik, og fordi hun voksede op som del af den københavnske overklasse, var der både tid og råd til, at hun kunne dyrke dette. I starten af 1930′erne sang hun med i Radiokoret, og hendes talent var endda stort nok til, at hun blev spået en verdenskarriere som operasangerinde. Denne drøm måtte hun dog opgive, da hun blev gift med min oldefar, der var nyuddannet læge, og de sammen flyttede fra København til Tønder. Her fik de to sønner, og min oldemor måtte bytte ambitionerne om en sangkarriere ud med rollen som husmor. Denne beslutning blev ved med at nage hende resten af livet.

Da hun døde, efterlod min oldemor sig adskillige kasser med diasfilm fra campingferier i 1960′erne, flere fotoalbums, hvoraf nogle er næsten 100 år gamle, samt et væld af løse sort-hvide papirbilleder. Der findes også et uspecificeret antal Tønder-kniplinger, et akvarelmaleri, en rævepels og adskillige tyske sangbøger. Kaktusserne fra huset i Beder har desværre ikke overlevet. I det sidste halve år har jeg udforsket den fotografiske del af arkivet med det formål at producere en fotobog. Det er nu resulteret i en dummy, som er kommet til at hedde ‘A Life in Pictures’. Mere om den på et senere tidspunkt. Her er i første omgang et smugkig i arkivet.

Helene Gisselmann (f. 1990) er fotograf og har taget en bachelor i Photographic Arts ved University of Westminster, 2014. Helene har bidraget til idoart.dk siden 2015.