LITTERÆRE ROCKSTJERNER

Jeg er vokset med litteratur og masser af den. Min far havde i en årrække rundt regnet 30.000 bøger omkring sig. Nu er hans samling nok mere eller mindre fordoblet, og hans ivrighed omkring gode bøger er stadig lige så vital som en 5-årigs tilgang til slik. Jeg er vokset op med en far, der viste mig den entusiasme, hver gang en ny bog ramte samlingen.

Det hele startede med, at jeg tegnede et portræt af skuespilleren Bill Murray. Jeg tegnede ham ud fra et fotografi, jeg havde fundet. Jeg tegnede ham med pen og tusch og kolorerede ham med akvarel. Det var mest for sjov, og så fordi jeg virkelig beundrer Bill Murray og hans væsen. Dem der så tegningen begyndte at efterspørge portrætter af andre kendte, som de selv beundrede. Jeg tegnede efterhånden en del forskellige, nogle efter bestilling og andre efter lyst, så jeg besluttede mig for, at jeg ville lave en portrætserie af kendte, og knap så kendte, forfattere. Idéen udsprang af min egen forkærlighed for litteratur, særlig klassisk litteratur og udvalgte kultklassikere. Jeg kunne godt lide tanken om at have mine litterære idoler hængende på væggen, og idolplakater af forfattere er faktisk svært at finde. Idéen var oprindeligt, at portrætterne skulle være danske, men hen ad vejen ændrede det sig til, at forfatterne skulle have rock star attitude og excentrisk adfærd som kendetegn, og samtidig skulle de være afdøde og have levet i det 20. århundrede.

Disse benspænd havde jeg sat for mig selv, for at sikre en rød tråd i projektet. Jeg udvalgte derefter en stribe af forfattere, som jeg mente besad disse egenskaber, og resultatet blev en serie af 12 portrætter af såvel danske som udenlandske forfattere. Her er 6 af de færdige portrætter:

1. Tove Ditlevsen (1917-1976) var en fandenivoldsk dansk forfatter og digter. Hun var råbende, drikkende og rygende og levede et meget følelsesladet og tumult liv. Hendes intense fremtoning og næsten insisterende sult efter kærlighed og anerkendelse gør hende til en perfekt kandidat til at blive afbilledet og udødeliggjort. Jeg har altid været draget af mennesker, der er ude af balance. De føles for mig mere ægte og levende.

2. Hunter S. Thompson (1937-2005) var helt sin egen og levede et hæsblæsende liv med masser af stoffer og våben. Ingen skulle fortælle Hunter, hvem han var, og hvad han skulle gøre og mene. Jeg finder meget inspiration i Hunter både ifht. mine illustrationer, men også i min hverdag.

3. Michael Strunge (1958-1986) var punkpoet og tog sit eget liv med de sidste ord: ”Nu kan jeg flyve!” For mig har Strunge altid været forbundet med megen mystik og været et billede på evig ungdom og det oprørske, overlegne, kompromisløse liv.

4. Ernest Hemingway (1899-1961) er for mig den ultimative macho- eventyrer, og han var en af de mest indflydelsesrige forfattere i det 20. århundrede. Hans næsten stoiske fremtoning og manierisme er for mig en evig inspiration.

5. Rune T. Kidde (1957-2013) var forfatter, digter, tegner og historiefortæller. Han er et af mine ultimative forbilleder og en uudtømmelig kilde af kreativitet og grænseløs fantasi. Hans Odin-agtige fremtoning i hans sidste levetid gør ham til et godt motiv.

6. Virginia Woolf (1882-1941) var feminist og en meget produktiv forfatter. Hun havde et liv med mange mentale udsving. Jeg er fascineret og inspireret af de meget synlige op- og nedture, og hvordan at modgang og død kan skabe kunst. En forfatterinde og foregangskvinde som er vigtig, og som helt sikkert hører til blandt de Litterære Rockstjerner.

De færdige portrætter er blevet scannet og redigeret digitalt. Jeg bevarede teksturen, så de lignede originalerne så meget som muligt. Originalerne har været udstillet og senere solgt enkeltvis i en butik i Kolding og senere i Vejle. Udvalgte portrætter er blevet solgt som tryk, i farve og i sorthvid.

De foreløbigt sidste Litterære Rockstjerner i serien er: Dan Turell, Edgar Allan Poe, Sylvia Plath, Zelda Fitzgerald og Scott Fitzgerald. Andre forfattere der venter på at hægte sig på flokken af Litterære Rockstjerner er: Charles Bukowski, William Burroughs og James Joyce.

#literaryrockstars

Nicolai Hvidberg Jørgensen er illustrator og har taget en kandidat ved Designskolen Kolding. Nicolai har bidraget til idoart.dk siden 2016.