LINE REFSTRUP "HJEMAD"

Line Refstrup (f. 1975) sætter streger på papir, lidt som et barn gør. Hver en streg fremstår enormt velovervejet, og selvom skraveringerne bliver vilde og ustyrlige, beholder de altid det lette og fine udtryk, som er gennemgående i Lines univers. D. 7. marts åbnede vi Lines udstilling “Hjemad” i I DO ART LAB.

I sommers, lige før vi åbnede I DO ART LAB, mødtes vi med den aarhusianske illustrator, Line Refstrup. Line lukkede os ind i sit univers af ekspressive streger, foruroligende bjerglandskaber og let melankoli, og vi fik på mange måder et indtryk af en kunstner, for hvem tegning er noget dybt personligt. At dykke ned i Lines tegninger kan af og til føles næsten som at læse i hendes dagbog med barndomsminder, jobovervejelser, kærlighed og hverdagsrefleksioner. Vi forelskede os øjeblikkeligt i Lines skitsebøger, som var fyldte med halvfærdige tegninger og sporadisk placerede notater. Der er nu gået syv måneder, siden vi mødte Line første gang, og vi er stolte over at kunne præsentere hendes første soloudstilling nogensinde.

Hjemad” rummer både helt nye værker, men også tegninger som stammer fra Line’s kandidat, som hun færdiggjorde ved Designskolen Kolding i 2010, med projektet “Pigen der ikke fandtes.” Selvom værkerne i udstillingen er lavet over en periode på 5 år, er der en meget tydelig fortælling i Lines samlede produktion, som handler om det at finde hjem, at fare vild, om ensomhed og det at være fanget et sted imellem noget ukendt og hjem. I “Hjemad” bliver vi taget med på en rejse ind i tætvoksende granskove, over bjerge og ender ved en gammel træhytte, som både gemmer på gode og foruroligende minder. Nattens mørke trænger sig på, og skovens lyde udvisker alt det hyggelige, og det der virkede trygt er pludselig meget fjernt. Hvordan finder vi hjem?

Line siger selv, at det er vigtigt, at man i en tegning kan se, at den er blevet til, og i mange af værkerne kan man fornemme udviskede motiver eller afbrudte skraveringer. Det giver tegningerne et liv, som er helt unikt, og som gør, at man bliver ved med at finde nye elementer, skævheder og yndlinge. Lines gennemgående lette udtryk fylder os med varme, og den fine vemodighed, barnlige nysgerrighed og ekspressive tegnestil gør “Hjemad” til en virkelig inspirerende udstilling at befinde sig i.

“HJEMAD” AF LINE REFSTRUP
Fra d. 7. til d. 18. marts 2014 | I DO ART LAB, Mejlgade 48 A, 8000 Aarhus C.

I DO ART Lab (1. august 2013 - 1. august 2014) var en midlertidig udstillingsplatform, i Mejlgade i Aarhus, styret af idoart.dk's redaktørere Rikke Luna & Matias.