KERAMIK OG ILLUSTRATION

Da jeg var barn, lavede både min mor og far keramik. Min far var endda en overgang ved at tage en uddannelse som keramiker, men den blev dog ikke fuldført. Jeg var ofte med min mor på det gamle “Huset,” der i dag findes på Godsbanen i Aarhus, for at lave keramik, men det stoppede, da jeg gik ind i mine 20′ere.

Jeg kan huske, at jeg en overgang i mine yngre år var fascineret af Picassos keramiske arbejder, og gennem årene har jeg bibeholdt en interesse for ting, lavet i ler. Det er en interesse, der kommer og går, og de sidste par år er den vendt tilbage.

Lertallerken af Picasso.

Lertallerken af Picasso.

Min interesse for keramik blev vækket igen, da en af mine yndlings tegnere, den engelske illustrator Laura Carlin, som jeg tidligere har skrevet et indlæg om her på idoart.dk, begyndte at arbejde med illustration på keramik. Hun overførte sine tegninger til det tredimensionelle på så fantastisk manér, at jeg siden har set ligeså meget på keramik som tegning, når jeg selv har søgt inspiration. Hendes værker ligner smukke arkæologisk fund, og jeg er fuld af beundring over, hvordan hun kan overføre sit tegnede univers til et tredimensionelt medie og stadig være helt genkendelig som kunstner.

Keramik af Laura Carlin.

Keramik af Laura Carlin.

Den virkeligt dygtige, norske Kjersti Johanne Barli, der i øvrigt også er en fremragende illustrator, har illustreret “De syv dødssynder” på ler, og hun har også lavet et par skønne fliser med små tegneserier på, som jeg synes er fabelagtige. Som tegneseriefan er det fedt at se, at disse to kunstformer kan kombineres på så fin vis.

Udvalg af “De syv dødssynder” af Kjersti Johanne Barli.

Udvalg af “De syv dødssynder” af Kjersti Johanne Barli.

Engelske Kaye Blegvad der også er både en dygtig illustrator og smykkemager, er de seneste år desuden begyndt at arbejde med ler. I sit tegnede univers kredser hun ofte om det morbide, overnaturlige og religiøse, og hun oversætter gerne sine tegninger direkte til keramik. Hun kredser en del om hånden som symbol, men portrætterer også dyr og mennesker.

Keramik af Kaye Blegvad.

Keramik af Kaye Blegvad.

Tjekkiske Klara Kristalova er opvokset i Sverige, hvor hun også i dag bor og arbejder. Hun kredser om det mørke. Om myter, eventyr, flora og fauna. Og om identitet og barndom. Universet er uhyggeligt og fascinerende på samme tid. Piger der ser ud som om, at de bliver spist af sommerfugle, eller er ved at transformerer sig om til vingede væsner. Det er smukt, levende og fortællende.

klara_kristalova_05.jpg
Keramik af Klara Kristalova.

Keramik af Klara Kristalova.

Den engelske illustrator Alex Sickling beskæftiger sig også med keramik. Hun er uddannet i 2012 fra Leeds College of Art, og på hendes website skriver hun helt klart, at hun udforsker tegneproces og illustration gennem keramik. Hun har blandt andet gang i et projekt, hvor hun illustrerer “Wuthering Heights” på keramik.

Keramik af Alex Sickling.

Keramik af Alex Sickling.

Den svenske illustrator og keramiker Karin Hagen, som er uddannet fra Konstfack i Stockholm, har en samling virkelig fine, farverige og humoristiske keramiske figurer, som nærmest minder om noget fra en tegneserie eller tegnefilm.

Keramik af Karin Hagen.

Keramik af Karin Hagen.

Selvom den amerikanske kunstner Suzanne Sullivans arbejde falder lidt ved siden af i dette indlæg, kan jeg ikke lade være med til slut at vise det. Hun har en stor optagethed af skeer, som jeg er så fascineret af. Her har hun lavet en hel produktion, som i form, farve og mønstre er virkelig flotte.

Suzanne_Sullivan_02.jpg
Keramik af Suzanne Sullivan.

Keramik af Suzanne Sullivan.

Line Refstrup (f. 1975) er illustrator og har taget en kandidat i Visuel Kommunikation fra Kolding Designskole, 2010. Line har bidraget til idoart.dk siden 2014.