I MIN ERINDRING. DAGBOG FRA POLEN

Sejlene er sat: Swinoujscie, Nowogard, Drawsko Pomorskie, Borne Sulinowo (afstikker til Grodek) og Szczecinek. Færgeleje. Kbh-Swinoujscie. Ludere, lommetyve og billige drinks.

Let regn, medvind og 80 km til Nowogard. Rammer Golczewo og spiser dårlig mad. Nowogard er nået ved eftermiddagstid. Hænger ud på stationen med øl, og håndtegn til de lokale. Europas højredrejning gør ikke det store indtryk, og vi lader os flygte ind i en kulisse. Festival og nogen når ikke at sove, førend vi igen sidder på cyklen. 50 km mod Drawsko Pomorskie. Storken er over os. Og et nedlagt landbrug besøges. Varmt. Ankommer, finder vandrehjem og spiser. Tourer rundt i byen og kreativiteten slippes løs i en nedlagt fabrik.

Næste morgen er cyklerne igen ladt, og vi dribler videre mod Borne Sulinowo. Vælger at tjekke togene – ganske fine. Ankommer tidlig eftermiddag til Borne Sulinowo og indlogerer os på nasty vandrehjem. 80 kr. pr. overnatning for fire personer! Billigt, men gustent… Om eftermiddagen tager vi 30 stærke km sydover mod Grodek / Klomino – gammel russisk militærbase. Tom siden 1993. Legeplads! Om aftenen gælder det ukrainsk mad på Restauracja “SASZA KAFFE”. Ukrainske fortællinger fra en udstationeret fotograf 1988-1993. Suppe og øl – det bliver sent.

Næste morgen er vi af sted – igen mod Grodek. Inden bliver der dog handlet ‘lak’. Grodek skal tilsmøres. En hel dag bliver brugt i de forladte bygninger og en lang aften/nat venter. Vi ryger direkte “hjem” til Sasza og videre ud i de skumle gader, med øl fra små skumle bagdørskiosker, til sent om natten! Her er absolut intet, men vi får skabt en fest, fordi folk i byen ikke har noget at stå op til.

Næste morgen. Opbrud. Tømmermændsramte drager to punkterede cykler med toget mod vest. To andre begiver sig længere øst over mod Szczecinek. Morgenmad foran mindesmærket. Ser den østlige del af Borne Sulinowo og den russiske kirkegård. Vinker til den mystiske militærby og begiver os ind i det moderne Polen – eller det Polen, som ikke har været “forsvundet” i knap 50 år. Vi når byen Szczecinek. Hedebølge. Og leder forgæves efter tomme bygninger. Nitte. Overnatning på luksushotel – billigt. Et tiltrængt bad. Tjekker togene og det mest moderne liv, vi på turen hidtil har oplevet. Indtager kebab og store Debowe Mocne øl (en af mange varianter vi besigtigede fra Kompania Piwowarska). Tidligt i seng. Trætte.

Tidligt op og af sted mod Swinoujscie. Tog fra Szczecinek til Szczecin og videre mod færgen i Swinoujscie. Vi finder en tom bygning. Akut diarré sætter dog den 3. mand ud af spillet, og jeg indtager det sidste sted på turen alene. Kameraet går i sort herefter, og der kan ikke tages flere billeder. Hjem med færgen næste morgen. Trætte. Ingen ludere og lommetyve – eller billige drinks. Hjemme efter 9 timer på vandet.

Grodek / Klomino: Eneste officielle spøgelsesby i Polen. Efter 2. verdenskrig blev Grodek / Klomino den røde hærs base og eksisterede udelukkende på russiske militærkort frem til 1993. Siden 1993 har byen været forladt. Grodek er placeret 15 km syd for Borne Sulinowo – ligeledes en hemmelig russisk militærbase – først “opdaget” i 1992 af det polske folk. Begge er tæt omkranset af skovområder med meget vand. I dag forsøger man at sælge bygninger i Borne, der har byrettigheder – Grodek har ikke byrettigheder og står altså til at forfalde endnu mere. Borne Sulinowo er i dag stadig hårdt ramt af fortidens skæbne. Her er en lille videodokumentar fra 1992 om tilbagetrækningen af de russiske tropper: Del 1 + del 2.

Special Guest Star appearance: Sømanden og York.

Mike Tylak er er kunstner og udforsker af landets randområder. Mike har bidraget til idoart.dk siden 2012.