GODSBANEN IN PROGRESS

Om et øjeblik åbner et nyt kulturelt produktionscenter for billedkunst, scenekunst og litteratur på den gamle Godsbane i Aarhus. Renovationen og ombygningen har stået på i knapt to år og er forhåbentlig færdig til den store åbningsceremoni d. 30. marts 2012. Vi fik lov til at få et smugkig på et hus, der endnu stadig rummer flere trillebøre og stiger end kunst og kreativitet.

Blackboxe, gamle togskinner og en udsigtspost
Det første rum, vi træder ind i, er den ene af de tre, gamle haller, som udover at rumme spillestedet Radar (tidl. Musikcaféen) i den fjerneste ende, er bevaret som den altid har været; rå, kold og fuld af historier. Den midterste hal er revet ned og nu genopbygget som en kæmpe kantet betonkonstruktion, der rummer husets café/restaurant, blackboxe, teatersale og auditorium til foredrag og filmvisninger.

En udendørs gårdhave bevæger sig op af konstruktionen, fra gadeplan og op i 16 meters højde og bliver godsbanens udsigtspost. I gamle dage kunne denne hal åbnes op og togene kunne køre ind og blive ladet med alverdens gods og grej, der skulle fragtes ud i landet. Skinnerne er bevaret fra dengang, og ved specielle lejligheder vil togvogne stadig kunne køres helt op til bygningen. Den sidste hal er indrettet til studioer, projektpladser og ikke mindst Aarhus’ åbne kreative værksted (tidl. Huset), som igen får højt til loftet, efter et par trænge år i de små lokaler på Vesterbro torv.

Kontorer til kultur
I hovedbygningen starter vi nedefra, og går gennem kælderen og stueetagen, som indtages af Aarhus Filmværksted. I hver fløj er der fem lejligheder, ti i alt, som kan lejes af kunstnere og kulturpersoner, der er på besøg i byen i kortere perioder. Ellers byder hovedbygningen mest på kontorer, som bliver besat bl.a. af driftsorganisationen, Aarhus 2017 og på øverste etage Kulturforvaltningen – og netop denne etage har en speciel betydning for os.

Fortid og nostalgi
Som nævnt tidligere er det rigtig, rigtig længe siden, at idéen om et kulturelt produktionscenter opstod, og gennem årene har der været afholdt seminarer, samtaler, høringer og et utal af arrangementer, som har skullet inddrage byens borgere i udformningen af produktionscenteret.

Gennem tiden er masser af mennesker blevet hørt, og mange har ligeledes givet op på lange, trættende samtaler om noget, der skulle ske i så fjern en fremtid som 2012. I efteråret 2009 blev vi inviteret til at udsmykke en etage i den dengang rå hovedbygning, til endnu et seminar. Vi sagde ja til opgaven, trak en gammel idé om fællesatelier frem, og udsmykkede hovedbygningens øverste etage som atelierrum.

Efter seminaret fik vi lov til at blive, og vi kastede os ud i et halvt års aterlierprojekt for ca. 34 unge aarhusianske kunstnere, fotografer, kaospiloter, arkitekter, gruppen bag Mejlgade for Mangfoldighed samt bandet Reptile Youth. Vi flyttede ud i maj 2010, da renoveringsarbejdet skulle påbegyndes, og har kun få gange siden haft mulighed for at kigge forbi vores kære gamle godsbane. Lokalerne, som vi lejede på den øverste etage i det store hus, ser nu helt anderledes ud. De hullede vægge og de rå og uisolerede vinduer er sat i stand og beklædt med fin hvid maling. Etagen er kun meget lidt genkendelig, men i kulturforvaltningens tekøkken, fik nostalgien alligevel lov til at blomstre. Her er et af vores gamle vinduer nemlig bevaret, hvor en københavnsk kunstner (Gilbert Gordon) i sin tid fik lov til at male et helt atelierrum, og det gik også ud over vinduet.

Tusind tak til Sebastian for rundvisningen. Vi glæder os til dørene åbner d. 30. marts 2012, hvor du i øvrigt er inviteret. Læs mere og meld dig til her.

All photos by Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

Rikke Luna (f. 1988) og Matias Albæk-Falk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.