“FUCK DET, NU SKAL JEG VÆRE KUNSTNER”

“FUCK DET, NU SKAL JEG VÆRE KUNSTNER”

I går sendte DR2 dokumentaren “Ejersbo” om den nu afdøde forfatter Jakob Ejersbo. Efter at jeg første gang så filmatiseringen af hans bog Nordkraft, blev jeg fanget af den realisme, som han så intenst forsøgte at skildre i sit forfatterskab. Jeg blev nysgerrig efter at finde ud, af hvem Ejersbo var som person, og hvorfra han fik sin inspiration. Jeg havde for første gang længe fundet en forfatter, hvis litterære evner jeg selv drømmer om en dag at besidde.

Jakob Ejersbo blev kun 40 år, og han tilbragte størstedelen af sin levetid i Afrika, som også senere skulle danne rammen for hans sidste værk – en triologi om sit elskede kontinent, bestående af bøgerne “Eksil“, “Revolution” og “Liberty“. Hans største og mest anmelderroste værk herhjemme er bestsellerromanen ”Nordkraft”, som senere blev filmatiseret. Han blev hædret af den danske befolkning for sine tekster, og i 2003 blev han tildelt prisen De Gyldne Laurbær. Han var en mand med mange ambitioner, og med sine venners hjælp fik han modet og begyndte langsomt at opfatte sig selv som en kunster med en mission (heraf overskriften, som er et citat fra forfatteren, der nævnes i dokumentaren).

Ejersbo formåede at skildre realismen, som den nu engang var; om det var det hårde stofmiljø i Aalborg, eller de mennesker han mødte på sin vej i Afrika (som forblev nogle af hans største inspirationskilder igennem sit forfatterskab og i sit eget liv). Han formåede at skildre ungdommens forskellige individer, samt forholdet mellem barn og forælder, og hvilke konsekvenser det kunne få, når børnene blev overladt til dem selv. Han så historier i mennesket, og skildrede dem med en empatisk form for råhed.

I dokumentaren tager to nære venner af Ejersbo, Morten Alsinger og Christian Kirk Muff, ham med ud på sin sidste rejse. De vil, efter Ejersbos ønske, give noget af ham selv tilbage til Afrika, ved at bestige Kilimanjaro og sprede hans aske i de smukke naturomgivelser, hvori han hører til. Sideløbende beretter familie og venner om hans historie og forfatterskab. Det bliver en kamp for de to venner at bestige bjerget, både fysisk og psykisk, men de får et større indblik i de samfundsproblematikker, som deres ven prøvede at skildre, deres eget forhold til ham og hans tekster, samt hans skrøbelige sind og hvorfra det kom.

Dokumentarens formål er at vise, at Ejersbos romaner lever og læses i bedste velgående, men ikke mindst at han lever i de menneskers hjerter, som var tæt på ham, samt dem som beundrede hans kvaliteter som forfatter. Der hersker ingen tvivl om, hvorfor Jakob Ejersbos romaner stadig læses i gymnasierne og i sommerhusene, eller at hans bøger i vid udstrækning udlånes på bibliotekerne. Dokumentaren er en visuel og åndelig rejse, og en afsked som vi får lov til at rejse med på, for derigennem at lære mennesket bag den nu afdøde forfatter, en lille smule bedre at kende.

Dokumentaren kan ses eller genses på DR’s hjemmeside frem til d. 3. maj.

Lisette Jensen (f. 1997) er forfatter og har afsluttet sin gymnasielle uddannelse i 2016. Lisette har bidraget til idoart.dk siden 2015.