ET OPLYST TREKRONER

I løbet af efteråret har jeg lavet udsmykningen Oplys i bydelen Trekroner i Roskilde. Den består af tre nedslag; Trekroner Torv, broen over Trekroner Allé og Roskilde Universitetsbibliotek. Udsmykningen er kurateret af Julie Popp og er finansieret i samarbejde med Roskilde kommune, AKF og Roskilde Universitet.

Idéen bag Oplys er at lade et farveforløb binde områderne torvet, broen og biblioteket sammen. På den måde skabes en sti af lys, som via farverne intuitivt leder de studerende fra Trekroner over broen og videre ned til Roskilde Universitet. Udsmykningen tager udgangspunkt i arkitekturen på de tre lokationer, for at skabe et dynamisk varieret udtryk som ikke virker for invasivt.

Fotos af Kim Matthai Leland.

Fotos af Kim Matthai Leland.

På torvet skaber to farveforløb på hver sin søjlerække et inviterende og legerende rum, som udfoldes, når man kommer ind fra stationen, enten via bus, bil eller tog. De to farveforløb mødes i én samlet farve for enden af torvet, hvor en sti fører folk videre ned til broen, hvor det næste farveforløb påbegyndes. Her føres de studerende over Trekroner Allé, hvor en psykologisk grænse passeres. Broen har for mig symboliseret overgang mellem den verdslige og åndelige verden; en indgang til læringens og oplysningens tempel, som Roskilde Universitet i denne sammenhæng repræsenterer. Efter broen er man ankommet til campus, og en sti fører ned til hjørnet af universitetsbiblioteket, hvor det sidste nedslag af oplys markerer rejsens afslutning.

Gåturen er 550m lang og tager ca. 5 min at tilbagelægge. Oplys kunne opleves fra 6. november 2015 til 1. marts 2016, men der arbejdes i øjeblikket på at gøre nedslagende på Trekroner Torv og broen over Trekroner Allé permanente i en 5-årig periode.

Fotos af Kim Matthai Leland.

Fotos af Kim Matthai Leland.

Jakob Kvist (f. 1985) er lysdesigner og har bidraget til idoart.dk siden 2013.