EN LASERSKULPTUR MED LYS, RØG OG SPEJLE

Der er mange måder, man kan arbejde med lys på. Man kan belyse flader eller objekter, eller lade lyskilden, f.eks en glødepære eller et lysstofrør, gøre det ud som kunstobjekt. Beam Me Up! er undersøgelsen af lysstrålen som objekt; altså lysets fysiske udfoldelse og ved hjælp af røg og spejle at danne en fysisk skulptur i tid og rum.

Lys er i udgangspunktet usynligt. Det er kun, når lyset rammer en flade eller et objekt, at det bliver synligt. Mellem lyskilden (f.eks solen eller en glødepære) og det belyste objekt (en planet, væg eller lampeskærm) vil lyset være usynligt. Beam Me Up! handler om at gøre det usynlige lys mellem A (lyskilde) og B (objekt) synligt ved hjælp af partikler i rummet (dvs. røg).

Fotos af Kim Matthai Leland.

Fotos af Kim Matthai Leland.

En laser består af ensrettet lys, som modsat en pære er koncentreret i én lineær stråle. Laseren er med andre ord en lyskilde, som man kan arbejde med i rummet mellem A (lyskilde) og B (objekt) ved hjælp af partikler, som rammer strålen og gør laseren synlig.

Fotos af Kim Matthai Leland.

Fotos af Kim Matthai Leland.

Til udstillingen Beam Me Up! var kun lyskilden (laseren) og objekterne (spejlene) synlige. Gæsterne blev udstyret med en sprayflaske med røg, og dermed var de selv med til at spraye deres egen skulptur af laser, spejle og røg frem. Billederne nedenfor viser skulpturerne i deres helhed, som de kunne sprayes frem af flere gæster ad gangen.

Fotos af Kim Matthai Leland.

Fotos af Kim Matthai Leland.

Beam Me Up! var udstillet på Vesterbro Showroom d. 20-25. november 2015.

Jakob Kvist (f. 1985) er lysdesigner og har bidraget til idoart.dk siden 2013.