EN INTRODUKTION TIL STENTRYK (VIDEO)

I en tid hvor vi konstant præsenteres for visuelle indtryk, og hvor billeder er blevet en næsten ligeså stor del af vores kommunikation som ord, er det svært at forestille sig en verden helt uden. På vippen til det 19. århundrede satte en sydtysk komponists tilfældigheder gang i dén revolution, der dannede grunden for vores tids billedkultur.

Stentryk (eller litografisk tryk) blev opfundet af Aloys Senefelder, og det er muligvis en af de opfindelser, der har haft den største indflydelse på den moderne demokratisering af billedet. Før denne teknik så dagens lys, eksisterede kun langsomme og dyre metoder, som f.eks. træsnit til at reproducere billeder, og derfor var illustrationer forbeholdt de rige og kunst udelukkende for præster, fyrster og adelige. I dag findes der et utal af metoder til at reproducere billeder på, alle med deres fordele og begrænsninger. Derudover har tilgængeligheden til kameraer, forskellige skærme og internettet selvfølgelig fuldført denne demokratisering og skabt et utal af helt nye muligheder for distribuering af alle billederne.

I slutningen af april besøgte vi det litografiske værksted på Danmarks Industrimuseum i Horsens, for at følge kunstner Ida Settergren i hendes proces med en ny række tryk. Idas far Dietger Martus fortalte os detaljeret om stentrykkets principper og om dets grundlægger Aloys, og vi besluttede os for at samle en brøkdel af hans enorme viden i en filmisk introduktion til det gamle håndværk. Vi synes virkelig, at Dietgers indgående forståelse for stentryk er fascinerende, og vi håber, at du vil finde ligeså meget inspiration i vores lille spontane video, som vi gjorde, da vi besøgte værkstedet på Horsens havn.

Rikke Luna (f. 1988) og Matias Albæk-Falk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.