EFTERÅRETS POTENTIALE

Efteråret nærmer sig med hastige skridt, og selvom det kan virke trist og som en brat afslutning på lys og spontanitet, så er det også en stor åbning for fordybelse og eftertænksomhed. For mig starter det nye år ikke nytårsaften. Det starter, når naturen skifter farve, bladende falder af træerne, og når der står oktober på kalenderen. Det er starten på noget nyt, starten på ny inspiration.

Udover at efteråret er starten på noget nyt, så betyder efterår også en masse spændene nye udstillinger. Derfor har jeg besluttet mig for at lave en lille guide her i løbet af de næste par uger, hvor jeg sætter fokus på nogle af de kunstnere, jeg synes man skal lægge godt mærke til. Nogle kunstnere, som jeg holder meget af, og nogle kunstnere, som er ekstremt dygtige!

Mit første fokus bliver Jakob Tolstrup, som med sine farverige værker er slået grundigt igennem på den danske kunstscene. Han er netop vendt hjem fra sin lejlighed i Berlin for at lave en udstilling på galleri Tom Franke, som kommer til at løbe fra d. 2. – 26. september, 2011. Inden jeg skal til ferniseringen her senere i dag, har jeg nået at hive fat i Jakob og stillet ham et par spørgsmål om, hvad vi kan forvente.

Hvad er udtrykket i din nye udstilling, og hvad kan man forvente?
Som besøgende kan man bl.a. forvente at se en flok nye malerier, som alle emmer af barndomsidyl med dystre undertoner. En form for grænseland mellem barndom og det at blive voksen.

Hvis dine værker kunne tale, hvad ville du så håbe de sagde?
Hvis mine værker kunne tale… ville jeg ikke male, så ville jeg nok skrive dagbog eller på anden måde nedfælde mit livs begivenheder, tanker og oplevelser. En stor del af hvorfor jeg maler, er at jeg bedre kan sætte billeder på de ting, der skal ud.

Du bor jo i Berlin. Har du taget inspiration eller en ny stil med hjem?
Jeg bor i Berlin i øjeblikket, og uden at det skal lyde som en kliche, så har det været en meget stor og inspirerende oplevelse at flytte dertil på mange planer. For det første er der en masse visuelle inputs, Berlin er ikke så afpudset, nymalet og gennem reguleret. Her finder du, bl.a. pga. dårlig økonomi, en masse mennesker der bruger byen og dens omgivelser anderledes, netop pga. denne mangel på stivhed. Jeg har brugt masser af tid i mit atelier i Berlin, og jeg skal ikke bevæge mig særligt langt ud på gaden, før jeg befinder mig i et mekka af inspiration.

Hvad skal der ske i fremtiden?
Den kommende tid har jeg en del på programmet; bl.a Forum Kunstmesse (Copenhagen Art Fair) fra d. 16. september, soloudstilling på MOHS Exhibit fra d. 23. september, Stroke Art Fair Berlin fra d. 4. oktober og soloudstilling på VOO Berlin i november.

Esben Weile Kjær (f. 1992) er forfatter og har udgivet "Eskapisme" samt "Alting sker så meget". Fra 2016 studerer Esben ved Det Fynske Kunstskademi. Esben har bidraget til idoart.dk siden 2011.