DIGTE #1

At skrive er kunst. Det er en proces, som en hver anden kunstnerisk proces. Man udformer, splitter tingene ad og former sit endelige værk. Jeg arbejder selv inden for frie rammer, hvor jeg lader kreativiteten udfolde sig alt efter mit behov for at udtrykke mig. I mit indlæg her, vil jeg komme med nogle råd, hvis du selv ønsker, at prøve kræfter med ordene.

Når jeg skriver, sørger jeg altid for, at der er ro omkring mig. Mit sind skal være i bero, og der må ikke være alt for meget kaos omkring mig i form af et fysisk rodet miljø. For at kunne tænke frit, skal rummet omkring mig være så frit som muligt. Jeg er selv en drømmer, og den mindste lille genstand kan distrahere mine tanker. Når man skriver, er det vigtigt nærmest at være i en trance, hvor man ikke slipper det fokus, man langsomt opbygger under sin proces. Jeg har dog alligevel altid nogle genstande omkring mig, når jeg skriver. Enten i form af bøger eller andet. Gerne instrumenter. På den måde får jeg inspiration til, hvad jeg gerne vil skrive om: et ord eller en tone, som beskriver en følelse eller bestemt tilstand, som jeg befinder mig i.

Hvis man skal arbejde teknisk med sin tekst, og nu kommer det nørdede, så arbejder jeg specielt med semantiske skemaer: de begreber man associerer med et andet begreb. Jeg blev introduceret til denne måde at skrive på, da jeg startede på gymnasiet. Jeg bruger specielt mange konsonanter, når jeg skriver. På denne måde føler jeg selv, at jeg kan udtrykke mig klart og oftere mere aggressivt, i stedet for at anvende caps lock, som jeg synes kan virke overvældende for læserens blikfang. Jeg er en digter, som ikke benytter mig af ordene, blot fordi jeg kan – jeg vælger hvert et ord med omtanke. Det er vigtigt ikke at udnytte sproget i så høj en grad, at det bliver for let og tydeligt for læseren, fordi man har gjort brug af at snuse rundt i Gyldendals Ordnet. Så forsvinder magien i hvert fald for mit vedkommende i teksten.

Jeg vil give jer et godt råd, som jeg fik af en ung dansk anmelderrost forfatter; Josefine Klougart. I mit første gymnasieår befandt jeg mig i en periode, hvor det var fysisk umuligt for mig at skrive. Det føltes forkert, og ofte endte det med, at jeg slettede alt mit materiale. Istedet blev jeg opfordret af Josefine til at blive ved med at skrive. Det er stadig svært for mig, da man jo tydeligt kan mærke, når man skriver godt eller mindre godt. Jeg opfordrer dog jer alle til at udfordre jer selv, bryde nogle mønstre og kaste jer ud i at skrive, men hverken at forvente for meget af jer selv, eller at kræve at i skal skrive på en bestemt måde, fordi i vil ramme et bestemt nutidig gruppe af læsere. Man skal kunne være ærlig overfor sig selv, for at det virker naturligt og ægte for sine læsere. Det er vigtigt, at man har været sig selv gennem hele sin proces, og det samme gælder, når man skal læse sine egne ord op.

Til sidst vil jeg blot fortælle, at jeg, sommeren over, arbejder på at færdiggøre udkastet til min første digtsamling, som synes at tage form. Jeg har valgt at dele tre udkast af mine digte med jer læsere her. Jeg håber, at I vil tage godt i mod dem.

Lisette Jensen (f. 1997) er forfatter og har afsluttet sin gymnasielle uddannelse i 2016. Lisette har bidraget til idoart.dk siden 2015.