DAGBOG FRA SHANGHAI #1

Det er fredag d. 20. november 2015, og jeg har tjekket min bagage ind. Jeg sidder i Kastrup lufthavn og skriver den obligatoriske opdatering om, at jeg ikke kan kontaktes på Facebook den kommende tid. Det er dér, at det stille og roligt begynder at sive ind i min bevidsthed; snart er jeg på vej over på den anden side af kloden.

Det er længere væk, end jeg har været før. Jeg skal tilbringe de næste 30 dage i Kina, og det er lidt som om, at jeg ikke helt har forstået det indtil nu. Det er som om, at jeg ikke har skænket det en tanke, at jeg skal tilbringe den næste måned i et land, hvor jeg ikke kender kulturen eller sproget. Men heldigvis er jeg ikke alene, jeg er sammen med mindst 30 af mine medstuderende.

All photos by Runi Guld | Edited by I DO ART Agency.

All photos by Runi Guld | Edited by I DO ART Agency.

I slutningen af november tog jeg med Designskolen Kolding til Shanghai for at arbejde på et projekt sammen med et kinesisk universitet, Tongji University. Vi skulle sammen med de kinesiske studerende fra universitet lave et servicedesign-projekt med udgangspunkt i de forskellige communities, der findes i Shanghai. Jeg glædede mig til det, samtidig med at jeg var hamrende nervøs og faktisk ikke havde lyst til at tage med, den dag vi skulle afsted. Det blev dog bedre. Det blev meget bedre. Det at tilbringe en måned i Shanghai var en fantastisk oplevelse, som jeg aldrig vil glemme. En måned er for mig et perfekt tidsrum at være et nyt sted i. Man kan få en rutine, man kan opleve steder mere end én gang, og man har ikke så travlt, som hvis man kun var der en uge. Men det bedste er, at man så småt begynder at forstå byen og at komme ind under huden på den. Specielt når man arbejder sammen med lokale mennesker, der kan hjælpe én på vej.

IMG_8477s.jpg

Shanghai er en virkelig stor by. I skrivende stund er der registreret ca. 24 millioner indbyggere, men der er mange flere. Det er den mest befolkede by i verden. På mange punkter er den komplet modsat Danmark. Det siger jo lidt sig selv, og det er i hvert fald det, man først lægger mærke til; alle forskellene, sproget, tegnene, trafikken og maden. Senere begynder man at lægge mærke til de små ligheder; ting som i grunden også finder sted her hjemme. Vi mennesker ligner jo i virkeligheden ret meget hinanden, selvom vi bor på hver vores side af jorden. Der er bare forskellige udgangspunkter og forskellige måder at udtrykke de samme værdier på.

Udover at Shanghai rent fysisk er anderledes, er det digitale landskab også komplet anderledes, end det er herhjemme i Skandinavien. Eller faktisk er det digitale landskab i Kina komplet anderledes, sammenlignet med resten af verden. I Kina har de blokeret Facebook, Instagram Twitter, Youtube og alt det der hedder Google. Det vil sige, at man ikke kan søge på Google, bruge Google Translate eller finde vej ved hjælp af Google Maps, og pludselig bliver man skræmmende bevidst om, hvor meget man er afhængig af Google. Så hvis man ikke har en VPN (Virtual Private Network) bliver man nødt til at finde alternativer. I en måned brugte jeg frasen ”Jeg bing’er det lige”, så videoer på Youku, hørte musik på Baidu og prøvede at følge med på Weibo.

Shanghai har på mange måder været en kæmpe oplevelse for mig, og byen har overrasket mig i allerhøjeste grad. De næste par måneder vil jeg dele nogle af mine særlige oplevelser med jer her på I DO ART.

All photos by Runi Guld | Edited by I DO ART Agency.

All photos by Runi Guld | Edited by I DO ART Agency.

Runi Guld (f. 1992) er grafisk designer og har taget en bachelor i Kommunikationsdesign ved Designskolen Kolding, 2016. Runi har bidraget til idoart.dk siden 2014.