DA ANNA BAK VAR 30 DAGE ALENE I EN SVENSK SKOV

I sommeren 2018 tilbragte Anna Bak (f. 1985) 30 dage alene i en svensk skov. Hun var interesseret i at finde ud af, hvordan isolationen ville påvirke hendes mentale helbred, og om ensomheden ville åbne op for nye erkendelser. Fredag d. 25. januar 2019 åbnede Anna sin soloudstilling “Hermit” på Overgaden, og i denne film kan du følge hendes proces med at omsætte de 30 dage i vildmarken til en række værker.

Hytten som Anna boede i havde strøm og rindende vand, og forud for turen havde hun provianteret, så hun hverken behøvede at fiske eller plukke bær for at holde sig i live. De allermest basale behov var dækket, så hun kunne fokusere på ensomheden, stilheden og sine egne tanker. De 30 dage var en slags psykologisk overlevelsestur, hvor den største udfordring var ikke at miste forstanden. “Når vi ikke har nogen at spejle os i, og vi ikke har nogen at være overfor, hvad er så meningen med at agere og være?” spurgte Anna en af de gange, vi mødte hende på Statens Værksteder for Kunst, hvor hun i november og december arbejdede på sin udstilling.

Anna havde hverken fysisk eller virtuel kontakt med andre mennesker under sit ophold i vildmarken, men hun havde en nødtelefon: “Hver morgen kl. 10 sendte jeg en besked til min veninde om, at jeg var live og ok, og hver aften sendte jeg den samme besked til min kæreste.” De måtte ikke svare, men hvis de ikke modtog den aftalte melding, skulle de tage kontakt til hyttens ejer, som så ville køre ud og tjekke, at Anna ikke var kommet noget til.

Siden oktober har vi fulgt Annas proces med at behandle alle indtrykkene fra turen og hendes arbejde med at omsætte refleksioner og fundne materialer til kunst. Vi har besøgt Anna i hendes fyldte atelier i Nordvest, imens udstillingen endnu blot var antydet i en papmodel, vi har været med under hendes to måneder lange ophold på Statens Værksteder for Kunst, og så var vi også med, da hun installerede de færdige værker på Overgaden.

Filmen er produceret af I DO ART Agency for Statens Værksteder for Kunst.

Annas udstilling “Hermit” kan opleves på Overgaden – Institut for Samtidskunst til og med d. 17. marts, 2019.

Rikke Luna (f. 1988) og Matias Albæk-Falk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.