CARDIFF & MILLER "SOMETHING STRANGE..."

I et mørkt og fordrejet univers, bygget på dræbermaskiner, onde drømme, cirkusæstetik og forførende nysgerrighed, skaber det canadiske kunstnerpar Janet Cardiff (f. 1957) og George Bures Miller (f. 1960) oplevelser fra en anden verden. I forbindelse med deres nye udstilling, “Something Strange this Way,” har vi snakket med dem om den nødvendigt snørklede kreative proces, beskuerens rolle og vigtigheden af et ærligt og oprigtigt samarbejde.

Første gang vi stødte på Janet og George‘s arbejde, var da vi, i 2013, i forbindelse med en filmproduktion, fulgte processen bag den aarhusianske skulpturbiennale Sculpture by the Sea. Netop Janet og George var iblandt den lille skare af særligt inviterede kunstnere, og af en eller anden grund manifesterede deres navne sig i vores bevidsthed. Deres værk “FOREST (for a thousand years…)” var placeret som det yderste punkt på ruten og det krævede både god tid og nysgerrighed at finde det.

Cardiff & Miller "The Carnie" (detail) | Photos by Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

Cardiff & Miller "The Carnie" (detail) | Photos by Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

Værket var oprindeligt skabt i forbindelse med Janet og George’s deltagelse på dOCUMENTA (13) i 2012 og bestod af tredive højtalere, arrangeret i et tredimensionelt grid midt i en skov. Som beskuer blev man taget igennem en 28 minutters lydcollage af flyvemaskiner, krigslyde, knasende kviste, motorlarm og dyrebrøl, som, på trods af værkets udelukkende audielle tilstedeværelse fremstod yderst nærværende. “FOREST (for a thousand years…)” overvældede os. Dette var vores første møde med Janet og George’s arbejde, og da deres udstilling på ARoS nærmede sig, var det klart for os, at vi måtte lave en film om dem, og på den måde give os selv en mulighed for at møde det canadiske kunstnerpar i virkeligheden.

Cardiff & Miller "The Killing Machine" | All photos by Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

Cardiff & Miller "The Killing Machine" | All photos by Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

Forvredne forestillinger
Janet og George mødte hinanden på University of Alberta, i 1980, hvor de studerede henholdsvis grafisk tryk og billedkunst. Allerede under uddannelsen fandt Janet og George sammen som par, men det var først i 1995, at de begyndte at lave værker sammen som kunstnerduo. Både sammen og hver for sig har deres arbejde en fantastisk måde at aktivere beskuerens nysgerrighed og fantasi på. Om det er igennem audio/video walks, forskellige lydværker eller deres “broke installations” (den type værker der nu udstilles på ARoS), formår de at forvirre vores forestillingsevne og vride vores forudindtagede forventninger. “We want the participant to be the type of person that is curious and enjoys when their mind can’t quite figure out something.” Janet og George’s foruroligende parallelverden er bygget op af værker, som absolut skal opleves, og sanses, i direkte interaktion.

We want the participant to be the type of person that is curious and enjoys when their mind can’t quite figure out something.
— Janet Cardiff
Cardiff & Miller "Opera for a small room" | All photos by Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

Cardiff & Miller "Opera for a small room" | All photos by Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

En omsluttende tilstand
Udstillingen “Something Strange this Way” består af seks installationer som, på hver deres måde, præsenterer en fortælling igennem lyd, lys, rummelighed eller bevægelse. Ofte tages flere elementer i brug for at sikre den omsluttende tilstand, som Janet og George ønsker at bringe beskueren ind i. I løbet af de dage, som vi har brugt på at filme udstillingens proces og færdige opsætning, har vi opholdt os i de forskellige installationer i rigtig lang tid ad gangen. Vi har bevæget os rundt i udstillingsarkitekturens labyrintiske gange, er faret lidt vild i vores eget følelsesregister og fået store pupiller af værkernes dunkle iscenesættelse. Men vi har ikke fået nok. På trods at værkernes uændrede gentagelser, er man ikke færdig efter en enkelt gennemspilning, tværtimod. Man får hele tiden øje på noget nyt, og på Janet og George selv var det tydeligt at mærke, at værkerne også stadig kan vække nye følelser hos dem, selv efter fem eller femten år.

Cardiff & Miller "The forty part motet" | All photos by Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

Cardiff & Miller "The forty part motet" | All photos by Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

Janet og George har tidligere udstillet på Louisiana, MoMa og Tate Modern. De repræsenterede Canada ved Venedig Biennalen i 2001, har deltaget ved dOCUMENTA i Kassel og i det hele taget udmærket sig yderst bredt med deres forskellige kunstneriske projekter. I snart tyve år har de skabt deres værker sammen, udstillet over hele verden og man kan mærke, at det stadig betyder alt for dem. De har i den grad formået at bevare nysgerrigheden. Og den smitter.

Selvom vi kun havde fået sat ti minutter af til interview, udviklede vores møde sig til en længere samtale på tre kvarter. Det var en ære at møde dem, og vi håber at du også kan mærke en del af den hjertelighed, som de rummer, i vores film herunder. Vi håber, at du vil nyde filmen, og at du vil tage Janet og George med i tankerne, når du besøger “Something Strange this Way.

Rikke Luna (f. 1988) og Matias Albæk-Falk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.