AT MISTE KONTROLLEN

Jeg kan virkelig mærke ferieroen. Det har jeg haft brug for - bare at slappe af og ikke have alt for mange planer. Lige inden ferien lavede jeg, sammen med fire andre, et rigtig langt projekt på designskolen. Det var et fedt projekt, hvor jeg lærte utrolig meget, men samtidig var det også et krævende projekt. Et projekt der krævede en konstant refleksion over alt, jeg lavede. Det var enormt struktureret, hvilket i bund og grund også var formålet med hele projektet.

Jeg har cirka en time og et kvarter i tog til og fra skole hver eneste dag. Den tid bruger jeg forskelligt. Nogle gange sover jeg. Andre gange arbejder jeg. Det er forskelligt, hvad jeg lige føler, at jeg har brug for. I den periode, hvor jeg var midt i det førnævnte projekt, brugte jeg ofte den her rejsetid i mit TextEdit program. TextEdit er et simpelt program til at skrive og redigere tekst i, men jeg har fundet ud af, at det også er muligt at åbne billeder i det og dermed ændre i et billedes kode.

Her er et eksempel på før og efter TextEdit:

Før.

Før.

Efter.

Efter.

Jeg har fundet ud af, at det er rart for mig at sidde og ændre i de her koder. Det er en måde at slappe af på. Det er en måde at miste kontrollen på, og en måde hvorpå jeg kan slippe for at skulle tage stilling til noget som helst. Det er en tankeløs handling, der ikke kræver noget af mig. Det smukke ved det er, at jeg ikke kan kontrollere handlingerne, og at jeg aldrig har nogen idé om, hvordan billedet kommer til at se ud. Det var lige det, jeg havde brug for efter det strukturerede projekt på skolen.

Sådan gør du
Hvis du af og til bare har brug for at miste kontrollen, så vil jeg anbefale dig også at bruge TextEdit (mac). Find et af dine billeder frem, højreklik på det og vælg ‘åbn i TextEdit’. Nu kommer billedets kode frem, og du kan slette, omrokere og kopiere tekststykker, lige som du har lyst. Efter hvert trin kan du gemme billedet og åbne det i f.eks. Preview (billedfremviser) for at se effekten af dine ændringer. Nogle gange ender man med at lave så mange ændringer, at man ødelægger billedet, men så må man bare trykke cmd z og prøve igen. Det handler egentligt bare om at slippe kontrollen og prøve sig frem. Her er endnu et par “før & efter” versioner af mine forsøg:

Før.

Før.

Efter.

Efter.

Før.

Før.

Efter.

Efter.

Før.

Før.

Efter.

Efter.

Runi Guld (f. 1992) er grafisk designer og har taget en bachelor i Kommunikationsdesign ved Designskolen Kolding, 2016. Runi har bidraget til idoart.dk siden 2014.