AT INDSAMLE ET KONGERIGE

På en solrig søndag i Aarhus, for ikke så lang tid siden, kørte jeg og min far en tur. Vi skulle egentlig bare en lille tur til stranden, men da vi kom forbi et vejskilt, der viste vej til Ebeltoft, kom vi på den idé at køre dertil i stedet for. Til trods for at jeg er født og opvokset i Aarhus, og at Ebeltoft ligger i en rimelig overskuelig afstand derfra, og dermed kunne være et oplagt udflugtsmål, har jeg på magisk vis aldrig formået at besøge byen før.

Jeg kan hilse og sige, at Ebeltoft er en helt fantastisk by, hvis man er til gamle, charmerende bindingsværkshuse i forskellige farver, brostensbelagte gader, udsigt over vandet og… museer! Og det er netop et af disse, som dette indlæg handler om. Ligeså spontant, som vi kørte til Ebeltoft, ligeså spontant gik vi ind på det, der hedder Museum Den Siamesiske Samling, også kaldet Siam samlingen. Museet rummer en enestående samling af genstande fra det gamle kongerige Siam, som vi idag kender som Thailand. Alle genstandene er samlet af én person, nemlig den danske eventyrer, Rasmus Havmøller, under hans ophold i Siam fra 1914 til 1933, hvor han, udover at opbygge denne gigantiske samling, arbejdede som blandt andet mineingeniør og skovfoged.

20150628_151814s.jpg

I 1933 blev Rasmus syg med malaria og måtte vende hjem til fødebyen Ebeltoft. Hertil medbragte han sin samling, og til at starte med drev han sit lille museum i et hus, som han havde fået bygget til formålet. I 1940, som også var året for hans død, blev samlingen flyttet til Ebeltoft Museum. Da vi trådte ind på museet, fortalte min far receptionisten, at det er 40 år siden, at han sidst har besøgt museet, og hun forsikrede ham om, at absolut intet havde ændret sig. Netop dét er en fascinerende ting ved denne samling: At den står uberørt, år efter år, og vidner om denne ene mands rejse til det eksotiske sted, Siam, på den anden side af jorden. Det er som en slags stillestående tidslomme, der dokumenterer og bevarer en nu svunden tid.

Genstandene i samlingen spænder vidt, og man kan finde alt fra udstoppede fugle, insektsamlinger, en myresluger og et tigerskind til jagttrofæer, våben, kulturgenstande af alle slags og meget, meget mere, der alt sammen vidner om en mand med en ustyrlig samlertrang og en bred interesse for både kultur og jagt. Især hans kæmpestore samling af fugle, som ikke er udstoppede og stillet på grene, som man oftest ser det, men blot lagt side om side, som om de ligger og sover, finder jeg fascinerende. Også de konserverede skildpaddeunger, som han indfangede lige efter, at de blev klækket ud, samt isfuglen med den tilhørende tekst “Magen fulgte længe efter skibet” rørte mig, og hvis man ser bort fra, at det gør en lille smule ondt i hjertet og muligvis er lidt makabert, så er det en utrolig smuk indfangelse af liv og død.

Alt i alt er Siam Samlingen en imponerende oplevelse, som, for en stund, tager én med på et eventyr til en helt anden verden, og som bestemt er et besøg værd, hvis man en dag skulle komme forbi Ebeltoft. Og så er der gratis adgang.

Den Siamesiske Samling | Juulsbakke 1, 8400 Ebeltoft.

All photos by Puk Ewdokia og Søren Rosendahl | Edited by I DO ART Agency.

All photos by Puk Ewdokia og Søren Rosendahl | Edited by I DO ART Agency.

Puk Ewdokia (f. 1991) er kunstner og illustrator. Puk har bidraget til idoart.dk siden 2014.