AT FALDE PÅ PLADS

For lidt over en måned siden rykkede jeg ind på mit nye værksted. Det er egentligt svært lige at finde det rette ord for, hvad det helt præcist er. Et “kontor” er for kedeligt, et “atelier” er for flyvsk. En “tegnestue” er det jo faktisk, men det ord har arkitekterne allerede taget.

Et “værksted” kunne også godt tilhøre en automekaniker, men alligevel er det dét ord, som jeg bedst kan lide. Så sådan bliver det. Jeg har tegnet og haft et skrivebord i mange år, men det er faktisk første gang, at jeg har dedikeret et helt rum til blot dét. Fordybelse. Og det er fantastisk!

Dét at jeg har fået mig et værksted hænger sammen med, at jeg er blevet selvstændig. Efter at jeg afsluttede mit forløb på Teknisk Skole i juni, besluttede jeg mig for, at det var på tide at gå all in. Jeg har i lang tid arbejdet med diverse projekter og solgt mine tegninger, så det er ikke nyt for mig at arbejde seriøst med min kunst, men det er nyt for mig at have hele dagen til det. At stå op om morgenen, lave en kop kaffe, og så gå i gang med at tegne. Jeg har glædet mig så sindssygt meget. Jeg arbejder bedst om morgenen, hvor dagen er frisk, alt er muligt, og gaden er stille, fordi alle er taget på arbejde. Der er noget helt magisk over det.

Photos by Puk Ewdokia.

Photos by Puk Ewdokia.

Jeg bor øverst oppe på fjerde sal, på et kvistværelse med udsigt over tagene og skoven. Det er sådan set en rigtig kunstnerkliché. Her er koldt, men hyggeligt, og fra mine to store skråvinduer kan jeg følge med i det hele. Lige fra morgentågen der indhyller byens tage, skovens træer der lige nu er igang med at skifte farve fra grøn til orange, brun og gul, og til solnedgangen der farver himlen lyserød, imens fuglene kommer flyvende i store flokke, på træk mod varmere himmelstrøg. Det er efterår på Trøjborg.

Der er gået en måned, og mit værksted tager form. Jeg har det sådan, at et hjem, eller i dette tilfælde et værksted, ikke er noget, man bygger fra den ene dag til den anden. Det tager tid. Inden jeg flyttede ind, lavede jeg en indretningsplan over, hvordan der skulle se ud. En blanding af fakta og drømme. Nogle af møblerne havde jeg i forvejen, andre vidste jeg, hvor jeg skulle købe, og de sidste leder jeg stadig efter. I takt med at rummet bliver brugt, og tingene finder sin plads, kommer følelsen af hjem og tryghed.

Illustrations by Puk Ewdokia | Photos by I DO ART Agency.

Illustrations by Puk Ewdokia | Photos by I DO ART Agency.

Jeg bruger Instagram ret meget, både til at få inspiration fra andre, samt til at dele mine egne ting og arbejdsprocesser. På Instagram er alting flot, og det kan se ud som om at, jeg tegner hele tiden, men det viser selvfølgelig ikke hele min verden. Jeg tegner rigtig meget, men med et CVR-nummer følger der også nogle forpligtelser. For eksempel har jeg lige brugt formiddagen på at lave regnskab og ringe til SKAT og Erhvervsstyrelsen, for at spørge om alle de ting, som jeg endnu ikke forstår. Det er ikke min yndlingsbeskæftigelse, men alligevel bliver jeg glad, når jeg gør det. Både fordi at jeg bliver klogere for hver gang, jeg ringer til SKAT, og forhåbentlig bliver jeg på et tidspunkt så klog, at jeg bliver i stand til at hjælpe dem, der ligesom mig ikke synes, at tal og skat og moms og årsopgørelser er det nemmeste i verden.

Photos by Puk Ewdokia.

Photos by Puk Ewdokia.

Men dén side af selvstændigheden skal bare overhovedet ikke hindre nogen i at følge deres drømme, så det er godt at hjælpe hinanden lidt på vejen. Derudover er jeg bare utroligt glad og taknemmelig for, at jeg overhovedet har noget at lave regnskab over! Som jeg også taler om i det spontane interview, som jeg lavede her på idoart.dk i foråret, handler det langt hen af vejen om at satse på, at der er et flow, som bliver ved med at fungere. At folk bliver ved med at ringe, at nye projekter dukker op, og at folk vil have ens tegninger hængende. Lige nu har jeg alt at vinde og intet at tabe, for jeg kan ikke forestille mig at lave andet. Som jeg hørte Jørgen Leth sige i et interview forleden: “Jeg arbejder og eksisterer. Det er det samme!” Og sådan har jeg det vel egentligt også.

All photos by Puk Ewdokia & I DO ART Agency.

All photos by Puk Ewdokia & I DO ART Agency.

Puk Ewdokia (f. 1991) er kunstner og illustrator. Puk har bidraget til idoart.dk siden 2014.