ÆSTETIKEREN FRA MEJLGADE PT. II

Nogle gange kan det virke som om, at tiden flyver afsted, og de oplevelser der føles, som var det igår, ligger pludselig måneder tilbage. Når man så begynder at tænke på alle de ting, der er sket ind imellem, synes de selv samme oplevelser, lysår væk. Cirka sådan føles det, når vi tænker tilbage på første gang, vi mødte Esben Kølkjær.

Det var kun vores tredje dag i I DO ART Lab, og vi var dermed fuldstændigt nye i Mejlgade, da Esben Kølkjær sprang ind af døren i vores nye butik og inviterede os på besøg lidt længere nede af gaden. Det var den bedste velkomst, vi kunne forestille os, og siden da er mødet blevet til flere. Mange idéer og projekter er blevet opfundet, vendt, nogle er blevet skrottet og andre er blomstrede. Nu er vores år i Mejlgade ved at være slut, og vi synes derfor, at det er på sin plads at afrunde det med at catch’e up på et særligt venskab. Det virker kun rigtigt. I går morges inviterede Esben, sammen med sin kone Inger, os på morgenkaffe i deres fantastiske solfyldte have, og vi fik os en god snak om et spændende år.

Fotos af Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

Fotos af Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

Et selvgjort baghus med stort B
Esben elsker sine projekter, og da vi besøgte den uddannede skiltemaler i august, var det helt store projekt at få det gamle værksted i baghaven transformeret om til et galleri. Allerede i starten af dette år blev Esben færdig med at istandsætte, udskifte vinduer og indrette huset i baghaven, som nu er døbt Baghuset. Fra starten har der været store planer i forhold til Baghusets indhold, og det aflange, lyse lokale har allerede været rammen om et arrangement i forbindelse med Asger Jorn’s 100 års fødselsdag i marts, en koncert, et påskemarked med genbrug, kunst af Esben og smykker af Inger, samt en workshopdag for Light House projektets bestyrelse. Med sin baggrund i grafisk design har Esben naturligvis skabt en rigtig fin visuel profil til Baghuset, og selvom det stadig er et nyt projekt, så får man altid en utrolig gennemført og æstetisk oplevelse hos Esben. Det er ikke ambitionen, at Baghuset skal være et åbent galleri, eller at det skal have så og så mange månedlige arrangementer, for som Esben selv siger så “skal det have lov til at udvikle sig, stille og roligt, i alle mulige retninger.

Mejlgadebænken
Siden Esben flyttede ind i sit byhus i Mejlgade, har han interesseret sig for gadens historik og ikke mindst dens beboere. Han bekymrer sig oprigtigt for de mennesker, der bor og arbejder i gaden, og lukkede døre, eller tomme butikker, kan virkelig gøre ham trist. Da han arbejdede som grafisk designer, hjalp han faktisk både Olive og Le Basilic, to restauranter som begge næsten er hans naboer, med visuel identitet og opsætning af menukort, vist nok bare med et par måltider som betaling. Man kan virkelig se, at han brænder for gaden, hvordan den ser ud, og hvordan livet og fællesskabet kan udvikle sig.

Kort tid efter, at vi flyttede ind i Mejlgade, fik vi besøg af en anden Mejlgade’genser; Chresten Ibsen, som dengang gik rundt med en idé om at lave en forening for gaden. Nu er foreningen dannet, og månedligt inviteres gadens brugere til at mødes og diskutere aktuelle udfordringer og muligheder. Foreningen hedder “Mød Mejlgade“, og fra første gang, vi hørte om initiativet, vidste vi, at Chresten og Esben skulle møde hinanden. En af de idéer, som Esben har fundet på, for at styrke fællesskabet i gaden, er “Mejlgadebænken.” Da Esbens del af Mejlgade over en længere periode har været fyldt med stilladsarbejde, fik han idéen om, at udnytte nogle af de klassiske stilladselementer til et nyt formål.

Ved ganske få indgreb har han fundet en metode til at omdanne træelementerne til et bænkekoncept, som han kalder Mejlgadebænken. Esben har allerede lavet 14 elementer om til bænke, i vidt forskellige mål og faconer, og han har fået afsat de fleste til forskellige af gadens beboere. Bænken er dog ikke eksklusivt tænkt til Mejlgade – det rummer, ligesom Esbens andre projekter, plads til udvidelse og udvikling.

Enden på kapitel 1.
Efter morgenmad, rundvisning og en masse historier, gik vi de 100 m. tilbage til vores ende af Mejlgade igen. Endnu engang helt fyldt op med inspiration, glæder vi os over de bekendtskaber, som det at have haft I DO ART Lab har beriget os med. Esben er en af mange, men han er noget helt specielt. Vi er sikre på, at i går ikke var sidste gang, at vi besøgte Esben og Baghuset i den anden ende af Mejlgade. Det her er blot enden på kapitel 1.

Fotos af Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

Fotos af Rikke Luna & Matias © I DO ART Agency.

Rikke Luna (f. 1988) og Matias Albæk-Falk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.