2D3D | 1. DEL

Mange kunstnere og designere har temaer, som de bliver ved med at vende tilbage til. Et af de temaer, som bliver ved med at fascinere og inspirere mig, er forholdet mellem det 2-dimensionelle og det 3-dimensionelle. At bygge noget i 3D og lave det om til et billede, eller omvendt at tage noget der er helt fladt og give det en rumlig form.

Jeg arbejder med det lige nu, hvor jeg bygger små papirskulpturer, som jeg fotograferer og arbejder videre med på computeren. Men jeg har kredset om det flere gange før, allermest i mit bachelor projekt på Designskolen, hvor jeg arbejdede med 3D typografi. Min opgave bestod i, at jeg ville tage en almindelig 2D-font og omdanne den til 3D-objekter. Jeg byggede nogle bogstaver, som, hvis man så dem forfra, lignede en helt almindelig font, men hvis man ændrede synsvinkel og så dem fra siden, blev de helt abstrakte figurer. Men det vil jeg fortælle meget mere om i mit næste indlæg.

Lige nu arbejder jeg med det 3-dimensionelle på en meget simpel måde. Jeg tager et stykke sort papir, som jeg skærer i, og ud af det folder jeg mine papirskulpturer. Jeg eksperimenterer både med abstrakte former, bogstaver og ord.

Der hvor jeg synes, at det bliver rigtig spændende, er når jeg lægger skulpturen ind under lys og fotograferer den. Pludselig opstår der en masse nye former via skyggerne, og det som engang bare var et fladt stykke papir, er nu en meget kompleks komposition, som jeg aldrig ville kunne tænke eller tegne mig til ellers. Jeg kan rigtig godt lide disse “tilfældigheder”, at papirskulpturerne får deres eget liv, og at jeg ikke har fuldt kontrol over det endelige motiv.

Jeg arbejder videre med billedet på computeren, og eksperimenterer med at tilføje et farvelag.

Lige nu er det 3-dimensionelle en metode til at skabe de billeder, jeg arbejder på. Jeg vil rigtig gerne også lave 3-dimensionelle objekter, – jeg ved dog endnu ikke helt hvad det skal være, men jeg ser det her som en proces til at finde frem til det.

Karina Petersen (f. 1982) er grafisk designer har taget en kandidat i Grafisk Design ved Designskolen Kolding, 2009. Karina har bidraget til idoart.dk siden 2015.