A NEW DYNASTY – CREATED IN CHINA

Frem til d. 22. maj 2016 er ARoS fyldt med historier om undertrykkelse, oprør, censur, frihed og håb. Den kinesiske samtidskunst, som begreb, går kun ganske få år tilbage, men i A New Dynasty – Created in China bliver man virkelig klar over, at der er tale om en scene i rivende udvikling. Vi fulgte processen bag opsætningen af udstillingen og fik både udvidet vores forståelse for kinesisk kunst samt en masse nye venner på den anden side af jorden.

Sæt dig ned og skriv en liste over alle de samtidskunstnere, som du overhovedet kan komme i tanke om. Tænk på de udstillinger, som du har oplevet, de links du har klikket på, eller de kunstbøger du er faldet over, og nedfæld så mange af de navne, som du kan huske. Adskil så de kinesiske kunstnere fra resten og tæl. Hvis vi selv havde gjort denne øvelse for et par måneder siden, ville der højest have været et par navne at tælle – og muligvis kun ét enkelt. Derfor blev vi også ekstra glade, da ARoS hyrede os til at lave en video i forbindelse med deres nye udstilling A New Dynasty – Created in China, som præsenterer 25 af de mest markante, kinesiske samtidskunstnere. For nu var der pludselig en mulighed for at få en bedre forståelse for en del af kunstscenen, som på mange måde ligger utroligt langt væk, og for at lære nogle kinesiske kunstnere at kende.

Proces | Opsætning af Song Dongs værk til A New Dynasty – Created in China | Photos: Rikke & Matias © I DO ART Agency

Proces | Opsætning af Song Dongs værk til A New Dynasty – Created in China | Photos: Rikke & Matias © I DO ART Agency

Over en periode på 14 dage fulgte vi udstillingsrummenes forvandling. Vi var der, da de første skibscontainere ankom efter flere uger til havs, og vi oplevede den forventningsfulde stemning, da transportkasserne blev åbnet. Vi var så heldige at se, hvordan flere af de udstillede værker blev samlet, finjusteret og gjort klar, og vi er beærede over at have haft muligheden for at møde så mange dygtige kunstnere. Under hele processen har der, både blandt kunstnere, kuratorer og teknikere, været en klar følelse af, at denne udstilling er noget særligt, og vi håber på, at noget af den er smittet af i videoen herunder.

“Fuck off” til Kina og Vestens forventninger
Den kinesiske samtid er vanvittigt spændende og fyldt med kompleksiteter – og det er samtidskunsten bestemt også. Retten til at udtrykke sig frit er ikke noget, der går hånd i hånd med det kommunistiske styre, og faktisk kan det være svært at spore kinesisk samtidskunst fra før studenteroprøret i 1989. Efter massakren på den Himmelske Freds Plads, hvor op imod 10.000 civile omkom, bredte der sig naturligvis en stigende kritik af styreret, hvilket også kom til udtryk i kunsten.

I 1989 boede kunstneren Ai Weiwei i New York, hvorfra han fulgte de tragiske hændelser tæt, og i ’93 flyttede han tilbage til Kina, bl.a. fordi hans far var blevet alvorligt syg. Sammen med en lille gruppe ligesindede, heriblandt kurator Feng Boyi, udgav Ai Weiwei de ulovlige bøger The Black Cover Book (1994), The White Cover Book (1995) og The Grey Cover Book (1997), som både rummer tekster om vestlig samtidskunst og kritiske tanker om det kinesiske styre. Bøgerne blev distribueret fra hånd til hånd, i skjul fra de officielle systemer, og var med til at understrege tilstedeværelsen af et tiltagende netværk af kinesiske samtidskunstnere.

I forbindelse med tredje udgave af Shanghai Biennalen i 2000 arrangerede Feng Boyi og Ai Weiwei den kontroversielle udstilling Fuck Off, som præsenterede 46 af tidens mest avantgardistiske kunstnere. Feng Boyi har senere udtalt om udstillingen; “We wanted to show the ‘fuck off’ style – not working for the government or in the style of western countries, but a third way.” Citatet beskriver ret præcist en af den kinesiske samtidskunsts største udfordringer; nemlig hvordan den løsriver sig fra både det officielle Kina og Vestens forventninger, og udvikler sin egen tradition.

Proces | Opsætning af Ai Weiwei’s værk til A New Dynasty – Created in China | Photos: Rikke & Matias © I DO ART Agency

Proces | Opsætning af Ai Weiwei’s værk til A New Dynasty – Created in China | Photos: Rikke & Matias © I DO ART Agency

Et helt nyt dynasti
På A New Dynasty – Created in China har et stærkt team, bestående af både danske, norske og kinesiske kuratorer (heriblandt også Feng Boyi), sammensat en udstilling der repræsenterer et nyt Kina; et Kina som forholder sig til friheden, individet og den globaliserede verden. 25 af Kinas mest markante samtidskunstnere præsenterer værker, der bl.a. refererer til det traditionelle Kina, Kulturrevolutionen under Mao Zedong, studenteroprøret, den kinesiske mur og the Great Firewall of China. Udstillingen rummer tonsvis af fortællinger – nogle rammer helt umiddelbart, og andre kræver, at man sætter sig lidt ind i forhistorierne. Med fordel kan man erhverve sig udstillingens smukke katalog, som giver et godt indblik i mange af de underliggende tematikker.

Det har været en kæmpe oplevelse at få muligheden for at komme lidt nærmere den kinesiske samtidskunst. At møde de kinesiske kunstnere under opsætningen, og på den måde at få en forståelse for værkerne, og de historier som de fortæller, har været helt fantastisk. Kina er langt fra Danmark. Vi deler ikke kultur, traditioner eller historie, men i A New Dynasty får man alligevel oplevelsen af, at vi, som mennesker, trods alt ikke er så forskellige. Den kinesiske samtidskunst har fået en plads i vores hjerter, og det samme vil den helt sikkert få, næste gang vi sætter os ned og laver en liste over internationale kunstnere.

Proces | Opsætning af værker til A New Dynasty – Created in China | Photos: Rikke & Matias © I DO ART Agency

Proces | Opsætning af værker til A New Dynasty – Created in China | Photos: Rikke & Matias © I DO ART Agency

Rikke Luna (f. 1988) og Matias B. Albæk (f. 1988) er stiftere af idoart.dk, og driver derudover formidlingsbureauet I DO ART Agency samt I DO ART Books.